Istuin vuosia sitten pienessä täpötäydessä perheravintolassa Rooman Trasteveressä. Tunnelma oli italialaiseen tapaan leppoisan äänekäs, jokainen suupala oli nautinto ja kiirettä ei ollut vielä edes keksitty. Beppe Severginin mukaan italialaiset puhuvat ruoasta ennen, jälkeen ja aterian aikana. Hänen mukaansa jopa italialaisen ruokalistan ääneen lukeminen valmistaa ruoansulatuksen ateriaa varten. Eikä kukaan tuntunut potevan huonoa omaatuntoa syömistään herkuista, vaan viesti vatsalle oli selkeä – nauti!

Tarkoitus on siis kirjoittaa laihduttamisesta ja ensimmäisenä mieleeni tulevat tuoksut, värit, maut ja fiilis. Miksi, koska syöminen on ihanaa ja maailmassa on jo olemassa kaikki mahdolliset sekä mahdottomat dieetit. Ja kaikista dieeteistä huolimatta – pizza, syyllisyys sekä isommat farkut näyttäisi olevan kuitenkin se yleisin metodi. Eli kuten tiedämme, kieltämällä itseltämme jotain varmistamme ainakin kyseisen asian mielessä pysymisen.  

Yksilöllisyys

Terveellisen ruokavalion noudattaminen vaatii aluksi hieman suunnittelua ja sitten mahdollisimman pian itse toteutuksen. Elämää muutetaan elämällä, ei aikomalla eikä päänsisäisiä höpinöitä kuunnellen. Kuten tiedämme, tämä päänsisäinen kannustaja voi livahtaa pizzalle tai istuskella jo suklaapatukka suussa autossa matkalla ruokakaupasta kotiin. Ihminen on luonnostaan perso makealle ja aikoinaan makeat tuotteet olivatkin pääasiassa terveellisiä esim. hedelmiä tai marjoja. Ja jopa geneettisesti osalla meistä on suurempi taipumus herkkuihin toisten taas herkutellessa suolaisella. Lisäksi olemme eri vartalotyypin omaavia – toisilla muotoja ja toisilla ei. Mutta ennen kuin osoitat syyttävällä sormella omaa geeniperimääsi, kannattaa kuitenkin muistaa sokerin olevan koukuttava ja makeanhimoa lisäävä aine. Elämme maailmassa, jossa lähes kaikkeen lisätään sokeria eli useimmat meistä tankkaavatkin piilosokeria tietämättään.  

Elimistömme kunto kertoo, millaiset mahdollisuudet meillä on laihtua. Aika usein laihtumisen ongelmat laitetaan laiskistuneen kilpirauhasen syyksi, vaikka lähes poikkeuksetta maksa on se, joka on uuvuksissa. On ympäristömyrkkyjä, lisäaineita, makeutusaineita, kosmetiikkaa, stressiä, lääkkeitä, bakteereita, viruksia, nautintoaineita ja ym., joita maksan on käsiteltävä ja tehtävä elimistölle vaarattomaksi. Lisäksi maksa toimii glukoosin sekä rasvan varastona ja jo pelkästään suolisto-ongelmat voivat tuplata maksan rasituksen. Eli yksinkertaisesti huonosti toimiva maksa tekee laihtumisesta lähes mahdotonta! Ja jos olet huolissasi kilpirauhasesi toiminnasta, kannattaa ensin tukea maksan toimintaa, vähentämällä kofeiinin määrää. Nimittäin kansallisherkkumme kahvi ja kilpirauhasongelmat ovat huono yhdistelmä. Kilpirauhanen tarvitsee myös säännöllisen ruokailurytmin eli tasapainosta sokeriaineenvaihduntaa sekä stressin hallintaa. Stressi on hälytystila, joka vaikuttaa kehon sokeriaineenvaihduntaan ja vaikeuttaa näin mm. kilpirauhashormonien muodostumista. Huonosti toimiva kilpirauhanen voi siis sotkea koko hormonitoiminnan ja siirtää elimistön ns. rasvansäästötilaan. Myös itse rasvakudos on kehomme suuri hormoneja ja entsyymejä erittävä umpieritysjärjestelmä. Yksi näistä eritettävistä hormoneista on myös kilpirauhasen toimintaan vaikuttava kylläisyyshormoniksi kutsuttu leptiini. Leptiini onkin yksi lihomiselta suojaavista hormoneista ja jonka toimintaa valitettavasti häiritsevät monet meille tutut asiat kuten heikot yöunet, stressi, ylipaino, verensokerin jatkuva heilahtelu sekä liikunnan puute. 

Health Happens

Onnistunut laihtuminen on siis usean asian huomioon ottamista ja tapahtuu sivutuotteena, kun ravitsemus on räätälöity laihtujalle itselleen sopivaksi. Huonoista tottumuksista pääsee eroon ainoastaan korvaamalla ne paremmilla vaihtoehdoilla. On myös turha odotella sitä sopivaa mielentilaa tai hetkeä, sillä odotellessa elämä ei kohene yhtään! Innostus ja motivaatio eivät ilmesty käskystä, mutta muutokset tapahtuvat joka tapauksessa alkaessasi pitämään itsestäsi parempaa huolta. Mikäli, et tiedä mistä ja miten aloittaa – kysy apua, voin olla apunasi. Tarkoitus on lisätä terveitä elinvuosia ja voida energisesti. 

Nyrkkisääntönä syö kasvia ja marjoja vähintään 6 kourallista päivässä. Varmista, että ruokavaliossasi on kaikenlaisia värejä. Terveellinen ruoka maistuu, näyttää ja tuoksuu hyvälle. Juo vesi aterioiden välillä ja imeytymisen lisäämiseksi sekaan voit laittaa sitruunaa tai kurkkuviipaleita. Käytä hyviä öljyjä kuten oliivi-, camelina-, avokado-, mustaherukansiemenmarja-, helokki-, hamppu- ja pellavansiemenöljyjä maltillisesi. Ja käytä vain kylmäpuristettuja sekä tummassa lasipullossa olevia öljyjä. Vähennä omaa kemikaalikuormaasi. Ota yrtit käyttöön. Vaihda herkkuhetkiisi terveellisemmät herkut. Pidä ruokailuvälisi tasaisena, syö riittävästi sekä muista nautiskella ateriasi rauhassa. 

Ja anna joka päivä, elämän yllättää!