Koko homma alkoi aivan atomeista, ja sehän tuntui turhauttavalta nuoresta naprapaatti opiskelijasta, kun vuonna 1990 istuin Tukholmassa Naprapath Högskolan luentosalissa. Tilanteen pelasti kuitenkin meille luennoimaan palkattu Karolinska Instituten lääkäri, joka ilmiömäisellä esiintymisellään varmisti sen, että me nauroimme tauotta ja atomeista muodostui pikkuhiljaa soluja. Myönnän, että ensimmäiset luennot olivat itselleni täyttä tuskaa ruotsin kielen riittämättömän osaamisen vuoksi. Yritin selvitä fraaseista slangi sanontoihin, samalla kuin luin lääketieteellistä tekstiä latinaksi ja englanniksi sekä kirjoitin luennon muistiinpanoja ruotsiksi vierustoverini muistiinpanoista. Motivaationi kantoi kuitenkin yli alkuvaikeuksien ja tuli myös se päivä, jolloin seisoimme naamat peruslukemilla patologian laitoksella. Siellä opin yllätyksekseni ”silmät ovat sielun peili” merkityksen, koska pöydällä lepäävän henkilön sielu ja energia oli todellakin jo jatkanut matkaansa. Toiseksi yllätykseksi osoittautui, että patologi oli kaunis suomalainen nainen ja minä sain kunniatehtäväksi pidellä irrotettua maksaa kädessäni. Eli olimme konkreettisesti siirtyneet solutasolta elintasolle. Kävimme ihmiskehon läpi elin elimeltä, kaikesta oppimastamme muodostui konkreettinen kokonaisuus, ja jopa ryhmämme ainoasta tupakoitsijasta tuli savuton.   

Minulla on siis pitkä tausta naprapatian parissa ja kiinnostus ihmiskehoa sekä mieltä kohtaan, ei se ole vieläkään laantunut. Vuosien mittaan olen huomannut, että on tiettyjä kysymyksiä, jotka toistuvat aina – niistä sain idean tähän kysymyksiä ja vastauksia blogiini.  

Missä olen opiskellut? Opiskelukysymykseeni vastasin jo johdannossa eli olen opiskellut 4 vuotta Tukholmassa. Syy sinne muuttoon ei ollut ruotsin kielen sujuvoittaminen, vaan siihen aikaan se oli ainut paikka Pohjoismaissa, jossa koulutettiin naprapaatteja. 

Voiko nikama olla pois paikaltaan? Ei voi ja ei ole, vaan kyseessä on ns. fasettilukko. Toisinaan voi useammankin fasettinivelen liikelaajuus olla rajoittunut. Selkärangan nikamat kiinnittyvät toisiinsa näiden fasettinivelten avulla ja nämä fasettinivelet mahdollistavat sen, että selkäranka voi kiertyä sekä taipua. Milloin teen fasettinivelten manipulaatiota? Yleensä kehon lihaskireydet aikaansaavat näiden fasettinivelten liikehäiriöitä (tai toisin päin), jolloin käytän manipulaatiota tai mobilisaatiota hoidossani. En kuitenkaan käytä manipulaatiota, mikäli potilaalla on manipulaation estäviä terveydellisiä syitä, potilas on iäkäs tai potilas ei itse halua manipulaatiota. Voiko välilevyn pullistuman manipuloida paikoilleen? Ei voi eikä saa manipuloida. Välilevy on geelimäistä massaa ja se on sama kuin yrittäisit laittaa hammastahnaa takaisin tuubiin.  

Mikä on triggerpiste ja miksi olen kaikki nämä vuodet hoitanut niitä? Triggerpiste eli ns. liipasinpiste on kaikista arin lihaksen säie joko lihaksessa tai lihaksen peitinkalvossa. Yhdessä lihaksessa voi olla yksi tai useampi triggerpiste, kipu voi tuntua tylppänä ja syvänä sekä sitä voi olla välillä myös vaikea paikallistaa. Lisäksi kivun määrä voi vaihdella päivittäin tai jopa tunneittain. Triggerpiste voi säteillä kipua laajemmallekin alueelle ja näille säteilyalueille voi muodostua uusia triggerpisteitä samoin kuin lihaksen vastavaikuttaja lihakseenkin. Lisäksi voi esiintyä autonomisen hermoston ilmiöitä kivun säteilyalueella. Esimerkiksi päännyökkääjälihaksen ollessa kyseessä voi esiintyä lisääntynyttä kyynelnesteen vuotoa, kun taas rintalihaksen triggerpisteet voivat oireilla rytmihäiriötuntemuksina. Triggerpisteet ovat siis hyvin yleisiä sekä toisinaan erittäin kivuliaita ja aiheuttavat yleensä myös liikerajoitteita. Painelutekniikkaa tai laseria käyttäen saan potilaani nopeasti kivuttomaksi sekä liikerajoitteista vapaaksi. 

Mikä aiheuttaa triggerpisteitä? Jatkuvat ylikuormitus altistaa triggerpisteille. Syinä jatkuvalle ylikuormitukselle voivat olla rakenteelliset tekijät kuten esimerkiksi jalkojen pituuserot, erikokoiset lantionpuoliskot tai skolioosi. Lisäksi ongelmille altistavat erinäiset ulkoiset tekijät kuten huono sänky, liian korkeat tuolin käsinojat, näyttöpäätteen huono sijainti, ilmastointilaitteen suora puhallus, nostoliike, jatkuva staattinen jännitys, kaatuminen, stressijakso, huono golflyönti tai vaikkapa vauhdikas salibandyturnaus. Myös hormonaaliset epätasapainotilat sekä väsymys voivat olla syinä. Eli kaiken kaikkiaan ongelmille altistaa itse elämä.  

Onko ravinnolla merkitystä triggerpisteiden syntyyn? Kyllä esim. C- ja B-vitamiinien, magnesiumin, kalsiumin, raudan tai kaliumin puutos altistaa triggerpisteille. Syynä voi siis olla puutteellinen ravitsemus tai suoliston huonosta kunnosta johtuvat ravintoaineiden imeytymishäiriöt. Nesteen puute eli liian kuiva elimistö puolestaan lisää kehon happamuutta ärsyttäen näin hermopäätteitä ja aiheuttaen kipua. Lisäksi erinäiset lääkeaineet kuten nesteenpoisto-, osteoporoosi-, verenpaine-, kolesteroli ja Alzheimerintautilääkkeet voivat altistaa triggerpisteille.   

Montako kertaa vaivan hoitoon tarvitaan? Riippuu vaivasta ja ongelmien määrästä, mutta yleensä 1-3 hoitokertaa riittää. Voiko kaikenkokoisia ja ikäisiä ihmisiä hoitaa? Kyllä voi ja kaikilla pitäisi olla mahdollisuus päästä hoitoon. Nuorimmat hoitamani ovat olleet vauvoja ja vanhin potilaani on ollut 98-vuotias.

Mikä on parasta työssäni? Ihmiset ja heidän onnelliset fiiliksensä vaivojen poistuessa. Vaivat voivat olla samantyylisiä, mutta ihmiset ovat aina yksilöllisiä.

Olenko viihtynyt uusissa Lauttasaaren tiloissani? Kyllä viihdyn aivan loistavasti ja potilaani ovat myös löytäneet Lauttasaareen. En tee enää yhtä pitkiä päiviä kuin Leppävaarassa, koska osa ajastani menee nykyisin funktionaalisen lääketieteen ravintovalmennuksiin. Vaikka en 1990-luvun alussa osannut riittävästi arvostaa solutasojen opintoja, niin tänä päivänä solutoiminta on yksi itseäni eniten kiinnostava aihe ja osasyy siihen, miksi hakeuduin funktionaalisen lääketieteen pariin. Elämässä on aina kyse energiasta ja solutoiminnan sekä ravitsemuksen ymmärtäminen mahdollistaa ihmisen yhä kokonaisvaltaisemman auttamisen.  

”Kiitos, että olet aina minua varten”, hän kuiskasi itselleen. Ja keho vastasi syvään huokaisten: ”Vihdosta viimein tajusit sen”.