Miksi minä, joka pidän pääasiassa elämyslajeista, astelen aamuhämärässä kuntosalille? Miksi salin peilistä ei tervehdi vetreä ”fitness-kissa” vaan kuntosalitreenaamiseen totaalisesti kyllästynyt nainen? Eikö tieto voimaharjoittelun terveyshyödyistä motivoinut riittävästi? Salilla kyykkivän aamuvirkun aivoihin tulvi kysymyksiä vailla vastauksia, ja rautakin tangossa tuntui liian painavalta.
Tulin lopulta siihen tulokseen, että minulla oli tasan kolme vaihtoehtoa: a) toteaisin, että salitreeni ei ollut minun juttuni
b) jatkaisin samaa puuduttavaa treeniä odotellen, että innostuskohtaus iskisi itsestään tai
​c) satsaisin itseeni ja palkkaisin personal trainerin. Luovuttaa en halunnut mutta ihmeisiinkään en uskonut, joten päädyin kohtaan c) – päätin kokeilla mitä PT voisi tuoda voimaharjoitteluuni. Samalla tein itseni kanssa päätöksen, että sitoutuisin treenaamaan yli alkuinnostuksen eli ainakin 5 kuukautta, huvitti tai ei.
Alun kuntokartoituksen jälkeen kävi ilmi, että olinkin suhteellisen vahva. Jouduin sanomaan saman tien heipat ontuville selityksilleni siitä, millä painoilla jaksan treenata. Toisin sanottuna: junnaava treenityylini loppui siihen ja siirryin omalle epämukavuusalueelleni. Kuten arvata saattaa, tässäkin tapauksessa epämukavuusalueelle siirtyminen aiheuttaa muutoksia/tuloksia. Treenasin raskaammilla painoilla ja tein vähemmän toistoja. Yllätyksekseni tämä uusi treenityyli ei kuitenkaan kipeyttänyt tai jumittanut lihaksiani. Lisäksi ystävällisen jämäkkä ohjaus sekä riittävän usein vaihtuva treeniohjelma tekivät treenaamisesta mielenkiintoisempaa. Aloinkin pian nähdä peilistä vilauksia naisesta, joka oli oikeasti innostunut treenaamisesta.

 

 

 


Monille voimaharjoittelu tarkoittaa vain kehon muokkausta ja vähemmän roikkuvia alleja, mutta jos asiaa ajatellaan hyvinvoinnin ja työkunnon kannalta, vahva vartalo helpottaa elämää ja parantaa ryhtiä. Oikein tehty voimaharjoittelu vahvistaa niveliä ympäröiviä lihaksia ja vähentää näin vammariskiä muissakin lajeissa. Lisäksi riittävän raskailla painoilla tehty harjoittelu lisää kasvuhormonin ja testosteronin tuotantoa, mikä uudistaa elimistöä ja hidastaa vanhenemista. Voimaharjoittelu tasapainottaa myös verensokeria sekä parantaa aineenvaihduntaa. Lihasmassan lisääntyminen lisää siis energian kulutusta myös levossa ja sehän on hyvä tieto kaikille kaltaisilleni hyvän ruuan ystäville.  Unohtaa ei myöskään kannata, että liikunta lisää mielihyvähormonien tuotantoa eli lähden salilta yleensä voittajafiiliksellä. Niin kovaa, en minä ainakaan, enää pysty juoksemaan, että saisin saman tunteen juoksulenkillä kuin mikä tulee voimaharjoittelun jälkeen.
Näin vuotta myöhemmin onnittelen itseäni päätöksestä satsata voimaharjoitteluun. Pidän Salmisaaren SATS Elixian mukavasta henkilökunnasta sekä viihtyisästä treeniympäristöstä. Pidän myös siitä, ettei salilla tarvitse asua, vaan käyn 3-4 kertaa viikossa aamuisin treenaamassa noin tunnin verran.  PT:ni Janne Laakson kanssa treenaan joka toinen tai kolmas viikko ja treeniohjelmaani vaihdetaan säännöllisesti ilman, että minun tarvitsee suunnitella sitä itse. Vietän arkipäiväni naprapaattina ihmisten tuki- ja liikuntaelinvaivojen parissa, joten treenaaminen tuntuu minulle näin enemmän vapaa-ajalta, sillä Janne suunnittelee treeniohjelmani sekä säännöllisesti haastaa minut ylittämään itseni. Vartaloni on nyt jäntevämpi ja voimakkaampi kuin vuosi sitten ja suurin kiitos tästä kuuluu hyvälle tiimille eli Jannelle ja minulle itselleni, joka alkuinnostuksen karistua jaksaa innostua treenaamisesta yhä edelleen.
Iästä ja kunnosta huolimatta aina on hyvä aika haastaa itsensä johonkin uuteen. Joskus huomion siirtäminen omaan kehoon pois omista ajatuksista, onkin reitti kohti sisäistä läsnäoloa ja psyykkistä hyvinvointia.
”Elämä ei ole odottamista, toivomista ja haaveilemista, se on tekemistä, olemista ja joksikin tulemista. Se on sitä mitä aiot tehdä sen jälkeen, kun olet lukenut tämän.”