Tammikuun hyytävässä pakkassäässä on vielä kerran kiva muistella mennyttä vuotta 2023.  Sain elää sisältörikasta ja itselleni merkityksellistä elämää japanilaisen ilmaisun ikigain mukaan. Pääsin tutustumaan elämään Espanjassa, tulin mummiksi pienessä ranskalaisessa Chateaurouxin kaupungissa, palasin takaisin ”onnellisten saarelle” ja sain avata uuden vastaanottoni Organic Spiritin tiloihin Lauttasaaressa. Kesä yllätti minut myös 2 leikkauksella ja pääsin kiittelemään kirurgin lisäksi myös itseäni nopeasta ja täydellisestä toipumisesta eli kiitos – Health Happens. Vuosi 2023 oli siis täyttä elämää yllätyksineen sekä haasteineen.

Yhä useamman terveydentila kohentui Health Happens -valmennuksien avulla ja toin myös somessa esille monia terveyteen liittyviä asioita. Maaliskuussa kirjoitin raudanpuutteeseen liittyvistä oireista sekä syistä. Kannattaa siis huomioida, että jopa 40%:lla naisista, jotka kärsivät raudan puutteesta, todetaan myös kilpirauhasen toiminnan ongelmia. Rautaa ei kuitenkaan kannata syödä varmuuden vuoksi, vaan mahdollinen puutos kannattaa aina ensin varmistaa laboratoriokokeiden avulla. Liiallinen rauta lisää nimittäin infektioriskiä ja sitä voi kertyä elimistöön kuten sydämeen, maksaan tai haimaan. 

Sairauspoissaoloissa taas puolestaan tuki- ja liikuntaelinkivut komeilevat yhä edelleen listan kärjessä. Hankalat työasennot, rakenteelliset epäsymmetrisyydet kuten eripituiset jalat tai lantionpuoliskot, tapaturmat, kylmä tai lämmin ilmavirta sekä infektiot voivat aiheuttaa lihaskramppeja. Myös huono nesteytys, B-vitamiinin, kalsiumin, magnesium tai raudan puutos sekä hormonaaliset epätasapainotilat voivat altistaa lihaskrampeille. Health Happens -valmennuksessa otetaan huomioon kaikki nämä tekijät ja suunnitellaan sinulle yksilöllisesti sopiva hoito-ohjelma.    

Huhtikuussa vietimmekin jo pääsiäistä. Pääsiäisherkkujen jälkeen puolestaan mietimme – onko polttava tunne rintalastan takana, jumitus hartiaseudulla, pistävä tunne lapojen välissä ja /tai yskän ja palan tunne kurkussa: a) närästyskohtausta b) fasettilukko rintarangassa c) yläselän aktivoituneet triggerpisteet vai d) onnistuiko joku keräämään ”jackpotin” eli kaikki nämä vaihtoehdot. 

Kerroin myös suosikkimarjani puolukan antibioottisista vaikutuksista munuaisten ja virtsateiden tulehdusten torjunnassa. Lisäksi puolukan on todettu alentavan sydän- ja verisuonisairauksien riskiä sekä edistävän maksan, sapen ja vatsan toimintaa. Puolukka smoothie onkin raikas ja terveellinen startti päivälle. Oma puolukka smoothieni koostuu nykyään seuraavasti: puoli kannua puolukoita, 2 banaania, 2 taatelia, baby pinaatin lehtiä, sitruunamelissan lehtiä, 1tl pellavansiemen rouhetta sekä yön yli liuotettuja chian siemeniä. Kyseiseen reseptiin kuuluu myös taloyhtiön herätys kovaäänisellä smoothie-koneella, jonka jälkeen itse smoothie on valmista lusikoitavaksi kaikessa rauhassa herkutellen. Kerroin myös, että liiallinen kahvittelu rasittaa lisämunuaisia sekä heikentää ravintoaineiden imeytymistä. Tarvitsemme stressaaviin tilanteisiin lisämunuaisten erittämää adrenaliinia eli kyseistä varmuusvarastoa ei kannata ikinä tyhjentää liiallisella kahvittelulla.  

Toukokuussa vietettiin maailman IBD-päivää eli tulehduksellisten suolistosairauksien päivää. Pelkästään Suomessa on vuoden 2022 lopussa arvioitu olevan 58 000 IBD-diagnoosin saanutta henkilöä. Onneksi ravintovalmennuksen avulla voidaan aina helpottaa akuutin vaiheen oireita sekä ylläpitää oireetonta vaihetta. 

Kesäkuussa kirjoitin kehon välittäjäaine histamiinista ja sen aiheuttamista yliherkkyys reaktioista. Kyseinen reaktio voi aiheuttaa nokkosihottumaa, vatsasi voi mennä sekaisin, saatat saada rytmihäiriöitä, nenäsi voi vuotaa taikka saat päänsärkykohtauksen. Lisäksi kirjoitin ihmisen n. 9 metriä pitkästä ruoansulatuselimistöstä, suolistossa sijaitsevasta 1,5 kg bakteerimassasta sekä siitä miten ruoansulatus toimii. Muistathan, että funktionaalinen ravintovalmennus ”räätälöidään” aina yksilöllisesti juuri sinulle ja pienen harjoittelun jälkeen terveellisten elämäntapojen ylläpitäminen on yhtä helppoa ja vaivatonta kuin vähemmän terveellisten. 

Heinäkuussa saattoivat grilliherkut aiheuttaa osalle jo närästystä ja yleensä närästyksen taustalla onkin henkilölle itselleen sopimattoman ravinnon lisäksi mahalaukun suolahapon vähäinen muodostus. Kyseessä on siis harvoin liikatuotanto eli närästys kannattaa aina hoitaa muulla tavoin kuin närästyslääkkeillä. Health Happens -valmennuksen avulla pääset eroon närästyksestä sekä vatsavaivoista. Heinäkuun loppuun osui myös unikeonpäivä, jonka itse vietin nukutuksesta toipuen nukkumalla. Health Happens ei kuitenkaan suosittele kemiallisia unia, vaan mikäli kärsit unettomuudesta kannattaa tarkistaa ainakin seuraavat asiat. Kofeiinin ja alkoholin jättäminen pois iltaohjelmasta eli jopa kuppi kahvia päivällä voi häiritä seuraavan yön unia, raikas ja rauhallinen nukkumapaikka, mieltä vaivaavien asioiden sekä uutisten välttäminen illalla, ”to do” listojen raapustelu mieluusti jo päivällä, ”unijunaan” astuminen junan saapuessa sekä kevyt hiilihydraattipitoinen ateria 2 h ennen nukkumaan menoa. Lisäksi villasukkien on todettu lisäävän jalkojen pintaverenkiertoa eli varsinkin nyt talven pakkasilla villasukat jalassa nukahtaminen voi olla varsin hyvä vaihtoehto. 

Kesän jälkeisessä blogissani mietin mm. kannattaako laihduttaa vai ostaa isommat farkut. Kirjoitin myös syistä miksi et välttämättä laihdu. Pitkin vuotta päivitin sivustoilleni myös reseptejä, pidit sitten ruoanlaitosta tai et. Elämäntapamuutos kannattaa aina ja verensokerin tasaisena pito on yksi tärkeimmistä terveyteen vaikuttavista tekijöistä. Pelkästään Suomessa sairastaa tyyppi 2 diabetesta 400 000 henkilöä ja lisäksi on arvoitu, että noin 50 000 – 100 000 sairastaa tietämättään tyypin 2 diabetesta. Meillä on kaikilla ns. riskigeenejä sekä suojaavia geenejä. Voimme elintavoillamme vaikuttaa siihen, mitkä geenit aktivoituvat ja mitkä eivät. ”Toisen herkku voi olla toisen myrkky” ja siksi funktionaalisen lääketieteen ravintovalmennus laaditaan aina yksilöllisesti sinun hyvinvointiasi ja terveyttäsi tukemaan.

Kertaus on siis opintojen äiti eli tässäpä pieni kooste Health Happens -vuodesta. Mikäli tulit kesken vuoden mukaan voit löytää jutut ja blogi-linkit Health Happens -Facebookista ja -Instasta

Japanilaisen filosofian mukaan meillä jokaisella on oma ”ikigai” eli syy olla olemassa. Ikigain tavoittelu ja löytäminen tuo elämään merkitystä, onnea ja sen mukana terveyttä ja menestystä. Toivotan sinulle elämisen ja tekemisen iloa sekä terveyttä vuodelle 2024! Health Happens!