14. marraskuuta vietämme lääkäri Frederick Bantingin syntymäpäivää sekä samalla maailman diabetespäivää. Tämä kanadalainen lääketieteilijä oli yksi insuliinin keksijöistä ja hän saikin tästä keksinnöstä tunnustukseksi Nobelin palkinnon vuonna 1923 eli 100 vuotta sitten. Kiitos siis Frederick sekä kumppanit, sillä pelkästään Suomessa on Kelan rekisterin mukaan noin 50 000 tyyppi 1 ja 400 000 tyyppi 2 diabeetikkoa. Lisäksi on arvioitu, että noin 50 000 – 100 000 suomalaista sairastaa tietämättään tyypin 2 diabetesta.  

Ihminen ei siis pysty elämään ilman insuliinia! Tämän haiman erittämän hormonin ansiosta ravinnon hiilihydraateista saatava sokeri eli glukoosi varastoidaan kehon eri kudoksiin kuten lihaksiin, rasvakudokseen ja maksaan elimistön energianlähteeksi. Tyypin 1 diabeteksessa haima ei tuota tarpeeksi tai lainkaan insuliinia, jolloin glukoosia ei voida varastoida kudoksiin ja elimistön verensokeri kohoaa. Tällöin hoitona on pistoksina tai pumpulla annosteltava insuliini. Tyyppi 2 diabetes on puolestaan monimuotoinen aineenvaihdunnallinen sairaus, johon liittyy perintötekijöiden sekä elintapojen yhteisvaikutus. Tällöin kehon insuliiniherkkyys on heikentynyt ja kohdekudokset eivät ymmärrä viestiä elimistön kohonneesta verensokerista, jolloin glukoosin varastointi ei onnistu ja kehon verensokeri kohoaa terveydelle haitalliselle tasolle. 

Mikäli verensokerisi on jatkuvasti koholla alkaa ongelmia ilmestyä eri puolille kehoa. Oireina voivat olla jatkuva väsymys, lisääntynyt janon tunne, suurentuneet virtsamäärät, laihtuminen, hermostolliset ongelmat sekä tulehdukset esim. ihon taivealueiden hiivatulehdukset sekä hammastulehdukset. Myös riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä silmien verkkokalvosairauksiin lisääntyy. Lisäksi aivojen verenkierto voi häiriintyä. 

Terveydelle yksi tärkeimmistä asioista on siis tasainen verensokeri! Syö säännöllisesti 4-5 ateriaa päivän aikana. Käytä hyviä rasvoja: siemeniä, pähkinöitä, manteleita, avokadoa, rasvaista kalaa sekä kylmäpuristettuja öljyjä. Syö runsaasti erivärisiä kasviksia: vihanneksia, juureksia ja marjoja. Huolehdi riittävästä nesteen saannista sekä keskity ruokailuun eli pureskele ruokasi kunnolla. Muista myös harrastaa liikuntaa, sillä se tehostaa insuliinin vaikutusta sekä laskee verensokeria. Ylimääräiset extra kilot kannattaa aina karistaa pois, sillä ylimääräinen kehon rasva lisää aina insuliinin tarvetta ja hankaloittaa näin verensokerin hallintaa.  

Elintapamuutos kannattaa aina – olen apunasi.  

#maailmandiabetespäivä #diabetes #elintavat #verensokeri #insuliini #ravitsemus #extrakilot #vyötärönympärys #maksa #suolisto #haima #elintavat #fltravintovalmennus #funktionaalinenlääketiede #healthhappenswithpaivi