Päivittäiseen elämään kuuluu tuhansia valintoja, joista ainoastaan osa tehdään tietoisesti. Omaa ajattelua voi kuitenkin harjaannuttaa ja oppia tekemään hyviä valintoja helpommin.

Oletko ikinä aamulla herätessäsi riemuinnut siitä, että saat tulevan päivän aikana tehdä tuhansia valintoja? Tuskin, sillä sekä ajattelu että päätösten tekeminen kuluttavat energiaa, joten käytämme vain osaa aivokapasiteetistamme tietoiseen valintaan – loput valinnat hoituvat alitajunnan automaattiohjauksella. Osan valinnoista teemme  jo etukäteen sisäisen arvomaailman eli meille henkilökohtaisesti tärkeiden asioiden ohjauksessa ja välillä ulkoapäin tuleva ryhmäpaine, auktoriteettien mielipiteet tai vaikkapa oman ajattelun harharetket saavat meidät unohtamaan henkilökohtaisen valinnan vapauden. Myös myönteisenä pysyminen jatkuvien muutosten keskellä vaatii tietoista valintaa ja aina on sellaisia valintoja, joista kannattaa pyrkiä tekemään esimerkiksi hyvinvointia edistäviä rutiineja. 

Keskity olennaisiin asioihin

Aivojen kapasiteetti on rajallinen eli pysy perusasioissa! Valitse terveyttä ylläpitäviä ja lisääviä asioita. Vahvista immuniteettia itsellesi sopivalla elämänrytmillä, nuku, liiku raikkaassa ulkoilmassa. Ylläpidä sosiaalisia suhteita, pidä kiinni itsellesi tärkeistä asioista sekä syö ravinteikasta ruokaa. Pelkästään D -vitamiinilla tiedetään olevan useita säätelytehtäviä elimistössä. D-vitamiini vaikuttaa immuunipuolustuksen tehokkuuteen sekä immuunijärjestelmän rauhoittamiseen taudinaiheuttajien poistuessa. Lisäksi D-vitamiinin on todettu vaikuttavan muun muassa solujen kasvuun sekä hormonitasapainon säätelyyn. Ota siis kaikki D-vitamiinin hyöty talteen, käytä sitä ravintolisänä sekä nauti keväällä meille pohjolaankin ilmestyvästä auringonvalosta! Tutkimusten mukaan 20 minuuttia kesäaurinkoa ilman ihoa peittävää aurinkorasvaa vastaa 250 ug:tä purkista otettua D-vitamiinin määrää. Toisin sanottuja jopa pienillä, lähestulkoon mitättömiltä tuntuvilla valinnoilla voidaan aikaansaada muutoksia. Elimistö pyrkii aina tasapainotilaan ja kaikki hyvinvointiasi lisäävät asiat vahvistavat muun muassa immuniteettiasi.    

Valitse aina asenne

Elämään liittyy myös tapahtumia, joita emme ole valinneet ja silloin ainoaksi vapaaksi valinnaksi jää oma asenne. Asenne voi olla myönteinen, kielteinen tai jotain siltä väliltä ja siihen vaikuttavat kaikki kokemuksemme, mukaan luettuna sosiaalinen elinympäristömme. Asenne on siis tunnetila ja tunteet vaikuttavat suoraan hyvinvointiimme. Solubiologi Bruce Liptonin mukaan ajattelumme ohjaa koko biologista järjestelmäämme vaikuttamalla solujen sekä geenien toimintaan, joten myönteisen ajattelun valinta on meille terveenä pysymisen kannalta biologinen välttämättömyys. Keskity siis itsellesi merkityksellisiin asioihin ja muista, että elämä on jatkuvaa muutosta ja se tuo tullessaan myös uusia mahdollisuuksia.

Vapaus valita kiitollisuus  

Minulle vapaus valita on mahdollisuus olla oma itseni ja kehittää itseäni ihmisenä. Valinnan vapautta on myös nauttia päivittäin luonnon kauneudesta, ravitsevasta ruoasta sekä mahdollisuudesta auttaa ihmisiä. Valitsen siis päivittäin kiitollisuuden ja kiitollisuuslistani kärkipaikoille kiilaavat terveys, lapset ja ystävät. Lisäksi minulla ja meillä kaikilla on vapaus vähentää elämään työntyvän negatiivisen uutistulvan määrää, osoittaa ystävällisyyttä toisillemme ja tukea mahdollisuuksien mukaan eri alojen yrittäjiä. Ja kyllä –  vapauteeni valita sisältyvät myös unelmat, joissa näen rajojen auetessa rinkkani lentävän hihnalle Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Sillä kuten Mauno Koivisto sanoi, ”ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.”